Mussen vallen van het dak, maar Pieten filmen

De tuin van kasteel Muiderslot is dit weekend gebruikt als filmset voor een nieuwe Sinterklaasfilm. Het is 29 graden, maar Pieten zijn volop aan het draaien.

Mussen vallen van het dak, maar Pieten filmen

Overal in het gras van het slot in Muiden liggen flesjes water de twee visagisten deppen om de twee minuten het zweet van het gezicht van de geschminkte Pieten. ,,We hebben vanwege het weer extra maatregelen getroffen”, vertelt Erik van Wegen, uitvoerend producent van de film De Club van Sinterklaas & De Verdwenen Schoentjes. Op deze-mussen-vallen-van-het-dakdag moeten onder meer Profpiet, Keukenpiet en – hij heeft geluk met zijn naam – Coole Piet voor de film aan de slag.

Deppen

Het weer in Nederland is onvoorspelbaar. ,,We weten lang van tevoren nooit dat het ineens dertig graden wordt maar we moeten wel tijdig de crew, locatie en catering regelen”, zegt Van Wegen met zonnebrandcrème op z’n gezicht. ,,Als dat vast staat kunnen we niet zomaar alles een week gaan verzetten. We hebben gewoon dikke pech met het weer.”

Airco in tent

De uitvoerend producent wordt geroepen door een crewlid. ,,Er worden extra koelboxen geregeld om het water koel te houden.” In een witte tent waar elke werknemer van de filmset pauze kan nemen staan twee koelkasten vol water, maar dat blijkt niet genoeg. ,,In de tent is ook airco, zodat we de koelte kunnen opzoeken”, legt Van Wegen uit.

Vestrooide Profpiet

Er loopt zo’n veertig man op de set, van acteurs tot regie-assistenten en van visagisten tot cateraars. Eigenlijk heel normaal voor een gewone draaidag, maar nu loopt bijna iedereen met water in de hand. De pieten wordt een paraplu boven het hoofd gehouden, cameramensen hebben een parasol. ,,Koud of warm, ik vind acteren altijd leuk”, zegt de verstrooide Profpiet, de oudste Piet van Sinterklaas. ,,De catering loopt harder dan ik, hoor.”

Insmeren

Tijdens het eten zit iedereen in het restaurant van het Muiderslot, want daar is het goed uit te houden. ,,Eenmaal weer aan de bak zijn crew en acteurs goed ingesmeerd met zonnebrandcrème”, zegt producent Van Wegen. Met de onvermijdelijke fles water in de hand loopt hij weg. Wij van Metro ook, het is tijd voor verkoeling.

De filmfeiten

De Club van Sinterklaas & De Verdwenen Schoentjes gaat over slechterik Kornee die het Sinterklaasfeest wil verpesten. Door een foutje kreeg hij vroeger nooit een cadeautje van Sinterklaas. Kornee maakt daarom Moepies, speelgoedknuffels die cadeautjes uit de schoentjes van alle kinderen stelen. De film draait dit najaar in de bioscoop.

(Metro: 5 juli 2015 om 17:50 door Tess Maidman)

Start een gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.