Televisiepresentatrice Mies Bouwman is overlijden

Afbeeldingsresultaat voor mies bouwman sinterklaas

Televisiepresentatrice Mies Bouwman is maandagmiddag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar zoon Joost Timp gezegd. Ze overleed thuis in het bijzijn van haar kinderen.

Bouwman begon haar televisiecarriere in 1951 bij de KRO, maar werd vooral bekend door de eerste live marathon-uitzending uit de Nederlandse tv-geschiedenis Het Dorp in 1962. Daarna verspeelde ze al snel haar goede naam bij het grote publiek door deel te nemen aan het omstreden programma Zo is het toevallig ook nog ’s een keer. Het werd een enorme rel.

Ze kwam terug met Mies en scène, waarin zij bekende Nederlanders ontving. In de jaren 70 maakte zij het programma Eén van de Acht, een familieshow waarin Mies acht ‘gewone’ Nederlanders ontving. Een ander goed bekeken programma van Bouwman was In de hoofdrol in de jaren 80.

In 1993 stopte zij haar tv-carrière, maar ze verscheen incidenteel nog wel op televisie.

Bouwman was getrouwd met Leen Timp die in 2013 overleed. Zij kregen vier kinderen onder wie muzikant en zanger Joost Timp.

Afbeeldingsresultaat voor mies bouwman sinterklaas 1973

Een kleine geschiedenis over Mies ontmoet Sinterklaas:

SINTERKLAAS ONTMOET MIES BOUWMAN

Op 5 december 1952 verwelkomt Mies Bouwman voor het eerst Sinterklaas in haar eigen show. Het is pas de tweede keer dat de Goedheiligman zelf zijn opwachting maakt in een televisieprogramma. ‘Vrouwtje Bouw’, zoals Mies Bouwman genoemd werd door hoofdpiet Piet Römer, zou vanaf 1960 tot 1973 vrijwel onafgebroken verslag doen van de Sinterklaasintocht in Nederland.

De allereerste officiële georganiseerde Sinterklaasintocht vond plaats in 1934 in Amsterdam. Het initiatief was bedacht door journalist David Kouwenaar, die hiermee wilde voorkomen dat er tegelijkertijd meerdere ongeorganiseerde intochten naast elkaar plaats zouden vinden. In de ochtend van zaterdag 1 december werd Sint-Nikolaas samen met 6 ‘Zwarte Pieten’ (in werkelijkheid Surinaamse matrozen die toevallig in de buurt waren) verwelkomd in de hoofdstad. De ‘blijde incomste’ groeide al snel uit tot een landelijk feest.

‘Vrouwtje Bouw’

Aanvankelijk werd alleen de intocht van Sinterklaas voor de televisie vastgelegd door het Polygoon-journaal, maar vanaf de jaren ’50 begon de Goedheiligman ook te verschijnen in allerlei andere televisieprogramma’s. Zo zond de VARA in 1951 ‘De Blijde Incomste van Sinterklaas en zijn gevolg in de televisie-studio te Bussum’ uit. Eén jaar later, op 5 december 1952, werd de Sint voor het eerst verwelkomd door Mies Bouwman in Studio Irene. Vanaf 1960 begon ‘Vrouwtje Bouw’, zoals hoofdpiet Piet Römer Mies Bouwman altijd noemde, ook met het verslaan van de Sinterklaasintocht. Dit bleef ze vrijwel onafgebroken doen tot aan 1973, toen ze ermee stopte omdat haar jongste kind het geloof in Sinterklaas had verloren.

Aart Staartjens

Na het vertrek van Mies Bouwman werd de intocht een aantal jaren door afwisselende presentatoren verzorgd, waaronder Sonja Barend (1976) en Koos Postema (1979). Pas in 1983 kwam de definitieve vervanger van “Vrouwtje Bouw” in de vorm van Aart Staartjens, die tot 2001 verslag deed van de komst van de Sint. Sindsdien wordt de intocht uitgezonden als onderdeel van het speciale Sinterklaasjournaal, gepresenteerd door Diewertje Blok.

Start een gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.