Wijk bij Duurstede 1998

De intocht van Sinterklaas in 1998 vindt op 14 november plaats in Wijk bij Duurstede.

Als de uitzending nog maar amper begint, komt een muzikant in een bootje de haven binnenvaren. Presentator Aart Staartjes, die deze man aanspreekt met toetermeneer, legt hem uit dat hij in de weg ligt. Als hij begrijpt dat Sinterklaas komt, besluit hij samen met alle aanwezige kinderen een serenade voor Sinterklaas te houden.

Op de stoomboot mist Sinterklaas de Hoofdpiet. Wegwijs heeft hem en een aantal anderen namelijk enkele dagen voor de intocht opgesloten in kasteel Duurstede, zodat Wegwijs zelf de baas zou kunnen zijn. Door een trucje krijgt de Hoofdpiet de sleutel van het kasteel en zo kunnen ze zichzelf weer bevrijden. Direct gaat het gezelschap naar de haven, waar op dat moment net de stoomboot afmeert. Dit gebeuren wordt muzikaal begeleid door de toetermeneer.

Sinterklaas (met kaplaarzen) wordt begroet door burgemeester A.C. Houtsma. Daarna start zijn tocht met Amerigo en de zespersoonstandem van de Pieten. Hij bezoekt een theaterspel van Vikingen, een reuzenschilderij, div. dansoptredens en een banketbakkerij. Tot slot ontvangt Sinterklaas op een podium bij het stadhuis enkele kinderen met wie hij Sinterklaasliedjes zingt.

Trivia

  • Enkele weken voor de aankomst is er een grote overstroming geweest in Wijk bij Duurstede, waardoor het verloop van de intocht wat onzeker is geweest. Het water heeft tot aan de stadsmuur gestaan, maar door het droge weer en de oostenwind is het zodanig gedaald dat op 14 november de stoomboot veilig zou kunnen binnenvaren. Wel heeft presentator Aart Staartjes de apparatuur van zijn Praathuis naar een hogere locatie moeten brengen.
  • Dit is de eerste intocht met Erik van Muiswinkel als Hoofdpiet.
  • Dit is de eerste landelijke tv-intocht die in de provincie Utrecht wordt gehouden.

Start een gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.