Televisie-Hoofdpiet: Erik van Muiswinkel

Hoofdpiet van Muiswinkel

1998 – 2015

Erik van Muiswinkel speelt sinds 1998 de vierde Hoofdpiet van Sinterklaas, als opvolger van Erik de Vogel tijdens de landelijke intocht en de speciale uitzendingen van Sesamstraat. Hoofdpiet is de rechterhand van Sinterklaas en deed dit belangrijke werk tot het jaar 2005 nog samen met Wegwijspiet, met wie hij goed bevriend was.

Foto: © NPS

In 1999 was Hoofdpiet IV voor het eerst te zien in een tv-‘serie’, namelijk het eerste seizoen van De Club van Sinterklaas. In latere seizoenen is hij echter niet meer teruggekeerd. In de intochten deed hij nog wel mee en toen de publieke omroepen in 2001 startten met het Sinterklaasjournaal, nam hij ook weer de rol van Hoofdpiet op zich.

Tussen 2005 en 2009 was Hoofdpiet IV samen met Sinterklaas ook jaarlijks te gast in de programma’s Mooi! Weer de Leeuw en Lieve Paul.

Het ‘character’ Hoofdpiet (1998-2015)

Hoofdpiet is degene die er voor zorgt dat er tijdens de reis naar Nederland, in Nederland zelf en op de terugweg nooit iets fout gaat. Hij is de rechter- én linkerhand van Sinterklaas. Om de grote ‘Pietenfamilie’ in het gareel te houden, moet Hoofdpiet af en toe streng zijn, maar hij is ook rechtvaardig en vrolijk.

Het pagepak van Hoofdpiet IV was tussen 2002 en 2010 paars, daarvoor was het statige kostuum groen. Sinds 2011 heeft Hoofdpiet een paars-blauw kostuum.

hoofdpiet 1998 2015

 

Na het vertrek van Erik van Muiswinkel als Hoofdpiet werd er aanvankelijk geen vervanger aangesteld om de rol over te nemen en daarom was het personage in 2016 niet te zien.

Bewaren

2 reacties

  1. Sophie schreef:

    Super leuk hoor en het is een lruke dag en 5 devember ook

Sluit aan bij het gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.