“Recht op Sinterklaasfilm” (korte versie)

helmond krant

HELMOND – Helmonder Ricardo Gerritsen gaat een sinterklaasfilm maken speciaal voor doven en slechthorenden. De tien acteurs in de film, waarvan de opnames in februari volgend jaar starten, zijn zelf ook doof of slechthorend.
Hoofdrolspeler is Bas Bonnier uit Delft. Via een Facebookpagina voor sinterklaasliefhebbers kwam hij in contact met Gerritsen. “Van kinds af aan ga ik al naar sinterklaasfilms in bioscopen en nog nooit heb ik iets van het verhaal begrepen”, zegt Bonnier, die sinds zijn geboorte doof is. “Niets wordt ondertiteld. Toen begon mijn droom om zelf een film voor doven en slechthorenden te maken. Zij hebben ook recht op een eigen sinterklaasfilm.”

Tolkpiet

Bonnier kan niet praten en doet zijn verhaal via gebarentolk Nettie Blok, die hij voortdurend aankijkt. Blok speelt zelf ook mee in de film. Als tolkpiet natuurlijk.Het script voor de zeventig minuten durende film bedacht Gerritsen niet helemaal zelf. Tijdens enkele workshops met doven en slechthorenden vroeg hij naar hun favoriete sinterklaasverhalen. De beste passages schreef de Helmonder hierna binnen enkele weken aan elkaar tot een vloeiend verhaal.

Hele klus

De communicatie met de meedenkers verliep net als tijdens het interview, via een tolk. Gerritsen: “Het zal een hele klus worden om iedereen bij de opnames goed aan te sturen. Maar sommige acteurs begrijpen mij ook zonder te praten. Je ontwikkelt een eigen gebarentaal met elkaar. Bijzonder om zo een film te maken.”

Bron:ED

Start een gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.