de telegraaf: Sinterklaasfilm voor doven….

AMSTERDAM – Vol verwachting klopte zijn hartje ieder jaar weer in de bioscoopzaal. Maar hoe Bas Bonnier, die vanaf zijn geboorte doof is, zijn best ook deed; hij begreep niets van de Sinterklaasfilms. Zijn grootste wens wordt eindelijk vervuld. De eerste film over de Goedheiligman voor doven en slechthorenden, waarin de Delvenaar zelf de hoofdrol speelt, is in aantocht!                                                    geschreven: Anita Zijlstra

Bas Bonnier speelt de hoofdrol in de Sinterklaasfilm voor doven. Samen met Frida van der Meijden richtte hij het bedrijfje Dove Pieten op.       Bas Bonnier speelt de hoofdrol in de Sinterklaasfilm voor doven. Samen met Frida van der Meijden – Verdel richtte hij het bedrijfje Dove Pieten op.                                                                                                                                               Foto: Serge Ligtenberg

Het is even wennen, geeft regisseur Ricardo Gerritsen toe. De jonge Brabander praat en de twaalf acteurs horen het niet. “Voor de moeilijke dingen is er altijd een tolk in de buurt. Maar je wordt vanzelf creatief, hoor. Als ik wil vragen of iemand iets wil drinken, gebaar ik mijn rechterduim naar mijn open mond. En een koffieapparaat kan ik ook nog wel nadoen!”

Het is een bijzonder project voor Gerritsen, die al meerdere Sinterklaasfilms op zijn naam heeft staan. “Ik heb me eigenlijk nooit gerealiseerd dat doven en slechthorende kinderen er nooit van konden genieten. Ondertitelen heeft namelijk geen zin, want de meesten zijn nog te jong om te kunnen lezen.”

Hij ging meteen in op het idee van Bas Bonnier (26), die hem via Facebook benaderde. “Ik droomde er al jaren van om de film te maken”, laat hij via email weten. “Ik ben opgegroeid met de Sinterklaas-traditie, die is begonnen bij mijn grootouders. Die spanning, het wachten op Sint en Zwarte Piet… Mijn oma en opa leven niet meer, maar toch vieren wij nog steeds met de hele familie 5 december. Inmiddels ben ik de Familie-Piet.”

Sinds 2004 treedt hij samen met Frida van der Meijden, met wie hij het bedrijfje De Dove Pieten oprichtte, ook elders op. Als PaniekPiet, als Advieseur in het speciale journaal voor dove kinderen, maar inmiddels ook als Sinterklaas. Ondanks zijn handicap zijn kinderen dol op hem. Bonnier is namelijk niet alleen doof, hij heeft ook het zeldzame, aangeboren Goldenhar syndroom. Zijn gezicht is asymmetrisch en hij heeft geen duimen.

“Ik ben als normaal kind opgevoed in een horend gezin en ging naar een gewone school. Ik voelde me nooit anders eigenlijk. Totdat ik op mijn zestiende een verplichte stage moest gaan lopen, Omdat ik anders was! Ik zat opeens tussen mensen met allerlei gebreken. Totaal overstuur vroeg ik thuis: mam, ben ik een gehandicapte? Ze schrok ervan dat ik dat zelf nooit zo ervaren had. Maar vanaf dat moment ging er een wereld voor me open. En gelukkig ben ik gebleven wie ik was! Ik ben er aan gewend dat mensen mij op straat aanstaren. Maar ik houd wel van al die aandacht. En als ik optreed, zien ze niet mijn handicap, maar die grappige clown, piet of Sinterklaas.”

Met de film, waarvoor de opnames in februari beginnen, komt zijn droom uit. “Jaren geleden speelde ik al met het idee om A Christmas Carol in gebarentaal te maken. Maar we hebben toch maar besloten om een film te maken die echt bij Nederland past: een spannend verhaal over Sinterklaas. Want die man, die bestaat gewoon! Er lag van de week een lekkere chocoladeletter in mijn schoen.”

Gerritsen heeft besloten de stemmen van de dove acteurs in de zeventig minuten durende film te laten inspreken. “Horende broertjes, zusjes en vriendjes, papa’s en mama’s, grootouders; het moet natuurlijk wel een gezinsuitje zijn, waarvan iedereen kan genieten.” Voor het script vroeg hij doven en slechthorenden naar hun favoriete Sinterklaasverhalen. “Het spannende avontuur over de ring van Sinterklaas was toen zo geschreven”, licht hij een tipje van de sluier op.

Bonnier is fulltime bezig met de Goedheiligman. “Ik zit de hele dag achter de pc, logo’s ontwerpen, tekeningen maken, verhaaltjes bedenken voor volgend jaar.” Betaald werk heeft hij niet. “Dat blijft moeilijk. Werkgevers nemen nu eenmaal niet zo gauw een doof persoon in dienst. Ach, er zijn meer dagelijkse ongemakken. Een oproep in de trein bijvoorbeeld hoor ik niet.” Er volgt een smiley.

En ook in de liefde vlot het niet zo. “Ik wil graag verliefd zijn, maar ik heb nog geen leuk meisje tegengekomen dat van me houdt en mij accepteert zoals ik ben. Ik heb wil ook gewoon graag een gezinnetje met kinderen.. Voorlopig ben ik smoor op mijn labrador!”

 

 

Bewaren

Start een gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.