De Kleding van Sinterklaas

hoofddovepietlogoSinterklaas draagt nogal wat kleding. Enerzijds omdat hij een bisschop is, het hoort er nu eenmaal bij, maar ook om hem te kunnen herkennen. Als hij in een blauwe smoking voorbij zou komen, zou niemand zien dat het Sinterklaas is die daar loopt.
Hieronder lees je waar je Sinterklaas dus aan kan herkennen (aan rode letters):

Als Sinterklaas opstaat, is het eerste wat hij aantrekt: zijn tabbaard (toga). Dit is een paarse ‘jurk’ met lange mouwen en een rij knoopjes van zijn hals tot zijn voeten. Als de Sint op zijn paard Amerigo weg moet, dan doet hij een korte tabbaard aan en een rijbroek in dezelfde kleur. Want met een lange tabbaard op een paard gaan zitten, dat lukt niet hoor.

We kennen Sinterklaas natuurlijk niet in het paars, maar in het wit. Over de tabbaard gaat het superplie of de albe. Dit is een wit hemd tot op de knieën met lange, wijde mouwen. Aan het einde van de mouwen en de zoom op de knieën zijn de meeste alben afgewerkt met kant. Wel zo chic als je je verjaardagsfeestje komt vieren.

Op de albe draagt de Sint over zijn schouders een rode stola. Deze ziet eruit als een soort sjaal. De slippen van de stola hangen recht naar beneden vanaf de beide schouders. Als het waait, zouden die alle kanten op wapperen en daarom draagt Sinterklaas vaak een cingel om zijn middel. Een cingel is een koord met kwastjes aan het einde. Deze houdt meteen de stola op zijn plaats.Dan komt het grootste en mooiste kledingstuk: de rode koormantel. Deze mantel draagt Sinterklaas over alle andere kledingstukken heen. Het is een wijde rode lap die vanaf de schouders tot bijna op de grond hangt en aan de voorkant met een ketting en twee haakjes wordt vastgemaakt.

mantels

De mantel heeft meestal ook nog een kap met mooie gouden franjes eraan. De kleermaker van Sinterklaas laat de meeste mantels versieren met goud en band. De binnenkant wordt afgewerkt met goudkleurig of wit satijn.

[youtube_sc url=”https://youtu.be/iSVYEfbd3WY”]

Op zijn hoofd draagt Sinterklaas een mijter. Hij heeft er nogal wat op de kast staan en draagt vaak een andere mijter. Meestal wel een rode met op de voorkant een gouden kruis (†) of een omgekeerde T. De meeste mijters kunnen platgevouwen worden, dat is makkelijker met inpakken als hij op reis gaat, maar de mooiste mijters zijn rond en lijken op een kroon.

Als Sinterklaas aan het werk is in zijn kasteel draagt hij vaak zijn werkmijter. Die is hip, zit lekker makkelijk en is niet zo zwaar, Maar hij draagt hem soms niet.

Sinterklaas bezoekt Nederland altijd in de herfst en soms is het dan verraderlijk koud. Om te voorkomen dat Sinterklaas snipverkouden of zelfs ziek wordt, draagt hij soms een lange, gebreide, wollen sjaal.

Wil jij ook zo’n gave sjaal net als Sinterklaas? KLIK HIER

Dan nog de kromstaf. Dat is natuurlijk geen echt kledingstuk, maar hij hoort er wel bij. Sinterklaas is niet slecht ter been hoor. Hij kan ook prima de trap op zonder zijn staf. Hij heeft een houten staf gekregen van zijn oom toen hij nog jong was. De gouden staf met de krul aan het einde neemt hij altijd mee als hij buiten zijn kasteel ergens naar toe gaat.

Verder draagt Sinterklaas meestal nog: zwarte schoenen of rijlaarzen. Lange, witte of soms paarse handschoenen. Om zijn linker ringvinger draagt de Sint een gouden ring met een robijn erin en soms nog wat extra sieraden, Het kan Rode robijn, Blauwe robijn en of Paars robijn zijn.

Start een gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.