Bram v/d Vlugt ontvangt allerlaatste Sinterklaasprijs

Burgemeester Pieter Broertjes mocht de Sinterklaasprijs vanmiddag uitreiken aan Bram van der Vlugt.

(© anp)

 

Van der Vlugt werd door de jury gekozen omdat hij ‘met passie en overtuiging het sprookje van Sinterklaas weet over te brengen op zowel kinderen als volwassenen’.

De 82-jarige Van der Vlugt heeft van 1986 tot en met 2010 de rol van Sinterklaas gespeeld, een taak die nu is overgenomen door Stefan de Walle. Ook was de Woerdense acteur in meerdere tv-programma’s rond Sinterklaas te zien. ,,Met zijn warme en boeiende stem is hij de vertolker van een bijzondere magie,” zegt de woordvoerder. ,,De Sinterklaasprijs aan hem uitreiken is de kroon op ons jubileum.”

In een reactie roemt de Woerdenaar zijn collega Aart Staartjes om de antiautoritaire manier van kindertelevisie maken. ,,In de jaren tachtig is Aart Staartjes zich met Sinterklaas gaan bemoeien. Daardoor ging het vanaf 1986 vooral om de kant van het kind en niet om moralistische ouders.”

,,Ik ben zeer vereerd dat ik namens Sinterklaas deze prijs in ontvangst mocht nemen. Want ik heb zelf nooit kindertelevisie gemaakt”, aldus Woerdenaar Bram van der Vlugt (82). Hij ontving vandaag in Hilversum de allerlaatste Sinterklaasprijs, een onderscheiding die sinds 2012 wordt uitgereikt aan Nederlanders die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse kindertelevisie- en film.”

Over het Sinterklaasjournaal van nu laat Van der Vlugt zich niet uit. ,,Ik heb jaren geleden besloten mij niet te mengen in de discussie.” De jury stopt met het uitreiken van de prijs omdat ook is besloten te stoppen met de bijbehorende Zwarte Pieten-prijs. ,,We willen geen prijs uitreiken die mensen kan kwetsen. En omdat Sinterklaas en Zwarte Piet onafscheidelijk zijn, is het logisch om te stoppen met beide uitreikingen”, aldus een jurywoordvoerder.

Een plek voor de prijs moet Van der Vlugt nog bedenken. ,,Eigenlijk hoort de prijs op de schoorsteen, maar ik heb geen schoorsteen.”

Sinterklaasmusical
De Woerdense acteur speelt dit jaar nog een laatste keer de rol van goedheiligman in een Sinterklaasmusical van regisseur Barrie Stevens.

 

(Lisa van der Wal/Dimphy van Miltenburg)

 

Start een gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.