Zaanstad 2018

Hier vindt je samenvatting Sinterklaasjournaal 2018 en de Intocht verhaaltje:

Dit jaar vaart Sinterklaas met zijn stoomboot richting  Zaanstad. Er varen een aantal nieuwe Pieten mee die nog geen ervaring blijken te hebben. Zo halen ze tijdens de bootreis een heleboel chocoladeletters uit hun cadeaupapiertje en nemen ze er hapjes van. Ze lossen dit probleem op door in de stad nieuwe letters in te slaan, maar stoppen deze vervolgens in de verkeerde doosjes. Bovendien pakken de nieuwe Pieten de cadeautjes verkeerd in, waardoor dit allemaal opnieuw moet gebeuren.

Afbeeldingsresultaat voor sinterklaas zaanstad

In Nederland is er tegelijkertijd een rage om Pietenplaatjes te sparen. Deze plaatjes blijken afkomstig te zijn van leesplankjes waarmee de nieuwe Pieten leesles moeten krijgen. Deze plaatjes zijn echter door elkaar gegooid waardoor er geen leesles gegeven kan worden. Om dit probleem op te lossen laat Sinterklaas deze plaatjes door heel Nederland verspreiden zodat de kinderen ze kunnen sparen en de leesplankjes hersteld kunnen worden. De nieuwe Pieten leerden heel goed lezen, maar dan blijkt dat de Hoofdpiet niet kan lezen. Uit schaamte gaat hij er vandoor.

Uiteindelijk blijkt dat de Hoofdpiet zich in de schoorsteen heeft verstopt. Sinterklaas heeft dit in de gaten en hij geeft Piet Snot de opdracht om hem te leren lezen. Dit lukt en de Hoofdpiet kan weer meedoen. Als klap op de vuurpijl krijgt Piet Snot, als echte Piet, zijn eigen Pietenplaatje op het leesplankje.

Gastrollen: Frank Lammers (verkoper Zaanse Schans), Henny Huisman (Hendrik Haan uit Koog aan de Zaan), Joke Tjalsma (Lotje Koekkoek), Irene Moors (Juf Marjolein), Theo Schouwerwou (postbode), Merel Westrik (vrouw bij stoplicht), Margriet Eshuijs (vrouw bij brug), Han Römer en Titus Tiel Groenestege (importeurs Klaas van Verre en Joop van Heinde), Herman van der Zandt (supporter Westknollendam), Ali Çifteci (verkoper Zaanse Schans), Katinka Polderman (bakker), Bartho Braat (meneer Geelgors), Paul R. Kooij(deskundige Rijkswaterstaat Jacques van Dorst), Daniel Boissevain (Basisschooldirecteur Henk Shifter), Gijs Staverman (Vincent van den Naald), Paul Groot (Wil Ouweneele), Selma van Dijk (inwoner Bakkersstraat), Koos van Plateringen (inwoner Bakkersstraat), Gallyon van Vessem (inwoner Bakkersstraat), Sandra Schuurhof (inwoner Bakkersstraat), Jan Smit (Jan Vermeulen), Jeroen Woe (Man die wakker wordt van het gestommel van de nieuwe Pieten), Frans Bauer & Mariska Bauer (Bezoekers snoepwinkel Tweehuizen), Frank Evenblij (verkoper snoepwinkel Tweehuizen), Leny Breederveld (vrouw bij kat in de boom), George Baker (opa), Martijn Nieuwerf (Man in boekwinkel), Oda Spelbos (Vrouw in boekwinkel), Arthur Japin (Meneer van Dale, eigenaar boekwinkel), Wim Daniëls(Schoolmeester Pepermolen van basisschool De Bromtol), Jade Olieberg (Schooljuffrouw basisschool De Bromtol), Carry Tefsen (mevrouw Rosmalen), John Leddy (meneer Kooiman), Jeremy Baker (verkoper lampenwinkel), Benjamin Moen (schilder Kees Jetses, zogenaamd de achterkleinzoon van Cornelis Jetses)

Trivia

  • Het personage Hendrik Haan uit Koog aan de Zaan komt van een liedje uit 1967 van de televisieserie Ja Zuster, Nee Zuster. In dit liedje heeft hij de kraan open laten staan waardoor zijn huis en daarna de hele stad onder water komen te staan.
  • De Huispiet die belde met steden als Terneuzen om te vragen of ze daar met de stoomboot konden aankomen was een verwijzing naar de moeizame zoektocht naar een geschikte locatie voor de  landelijke intocht van Sinterklaas in 2018.
  • De Pietenplaatjes zijn zowel een verwijzing naar de verzamelplaatjes van de  Verkade-albums als naar het oude leesplankje.