Wat is het verschil tussen pepernoot en kruidnoot?

Uit AD-Krant:

Pepernoot of kruidnoot, wat is het verschil?

Nu de Sint weer in het land is, vliegen de lekkernijen ons letterlijk om de oren. Ook dit jaar komt in veel gesprekken de vraag naar boven: wat is het verschil tussen een kruidnoot en een pepernoot? Laat ons je voor eens en altijd aan het antwoord helpen.
Nadine Stolk 

Op het eerste gezicht zijn de lekkernijen goed te onderscheiden, toch lopen velen van ons vast als ze gevraagd wordt welk plaatje er bij welke naam hoort. Het zit als volgt.

De pepernoot
De pepernoot is gemaakt van roggemeel. Je kunt hem herkennen aan zijn onregelmatige dobbelsteenvorm. Ook is de pepernoot zacht en lijkt het snoepgoed een beetje op taaitaai. Verder heeft hij een honingsmaak en wordt hij gekruid met anijs.

De kruidnoot
De kruidnoot zie je vaker door de lucht vliegen als Sinterklaas met zijn pieten op bezoek komt. Hij is een stuk harder en brosser dan de pepernoot, waardoor hij dan ook erg geschikt is om mee te gooien. De kruidnoot is gemaakt van tarwebloem en speculaaskruiden, oftewel: kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gemberpoeder, kardemom en witte peper.

In de kruidnoot zit dus peper, terwijl dit bij de pepernoot niet het geval is. Dat ze verward worden is daarom niet zo heel gek. Verder is de lekkernij rond van vorm en als het ware platgeslagen aan één zijde. De naam kruidnoot is wat verwarrend, aangezien de kruidnoot zijn smaak niet aan de kruiden, maar aan specerijen te danken heeft.

 

Start een gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.