Televisie-Sinterklaas: Adrie van Oorschot

logo tvsite

sinterklaasnaam

1965-1985

 

Adriaan (Adrie) van Oorschot (Vlissingen, 22 mei 1920 – aldaar, 9 maart 2004) was een Nederlands acteur, producer en goochelaar.

Levensloop

Adrie van Oorschot was de jongere broer van de bekende uitgever Geert van Oorschot en actrice Mieke van Oorschot.

Vooral in zijn rol van Televisiesinterklaas was hij in zijn element.

Ingehaald door Mies Bouwman en begeleid door Hoofdpiet Piet Römer vertolkte Van Oorschot deze rol van 1965 tot 1985.

Zijn laatste intocht was in 1985 in Heusden waar hij werd bijgestaan door Hoofdpiet Frits Lambrechts en de latere Wegwijspiet Michiel Kerbosch.

In 1986 werd zijn staf overgenomen door Bram van der Vlugt.

Over zijn vertrek deden allerlei verhalen de ronde, maar Adrie van Oorschot weigerde daar aanvankelijk op in te gaan.

In een radio-interview wilde hij later slechts kwijt dat hij bijzonder fijne herinneringen bewaarde aan zijn jaren als kindervriend en dat de voortgang van de traditie boven alles verheven was. In een brief aan een jeugdige fan die het Sinterklaasfeest als een leugen bestempelde, schreef hij: “Een mooi sprookje kan nooit een leugen zijn!”

Later stak hij niet onder stoelen of banken dat hij niet in de smaak viel bij Aart Staartjes, waardoor zeer tegen zijn zin ontslag als Sinterklaas volgde.

Van Oorschot, aanvankelijk goochelaar en later onder meer als producer werkzaam bij de KRO en VARA, was al sinds de jaren ’60 de hoofdrolspeler tijdens de jaarlijkse intocht.

Niet zonder mokken leverde hij in 1986 de bisschopsstaf en toebehoren in. De wrok gold vooral kindertelevisiemaker Aart Staartjes die van 1982 tot 2001 Sinterklaas verwelkomde en zeer bepalend is geweest voor de sfeer van het feest.

Staartjes wilde een meer eigentijdse Sint met een ietwat ondeugender karakter.

Eentje die meer aansloot bij de geest van licht-anarchistische, anti-autoritaire programma’s als de Stratenmaker Op Zee Show en J.J. de Bom, voorheen Kindervriend.

Van Oorschot overleed in 2004 en heeft na het afleggen van de mijter voornamelijk op zijn tong gebeten om het kinderfeest niet te bezoedelen met ordinair geruzie van volwassenen. Geheel in stijl met een door veel mystiek omgeven legende wil Staartjes noch Van der Vlugt terugblikken op wat er indertijd is voorgevallen.

Grafmonument Adrie van Oorschot te 's-Graveland

Grafmonument Adrie van Oorschot te ‘s-Graveland

Adrie van Oorschot overleed op 83-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Vlissingen en werd begraven in ‘s-Graveland. Op zijn grafsteen prijken prominent een mijter en staf.Sint Adrie tijdens een intocht met Hoofdpiet Römer en 'Vrouwtje Wiet', Wieteke van DortSint Adrie met een loodzwaar kostuum. Slechts eenmaal gedragen Sinteradrieoorschot

Eén reactie

  1. Hans Stal schreef:

    Voor iedereen zal gelden dat de eerste Sinterklaas die je meemaakt als kind (of je op dat moment nog of niet meer in Sinterklaas geloofd) is de enige en ware Sinterklaas. En dat blijft zo je verdere leven lang. Ik ben van 1959 en heb Adrie van Oorschot niet gekend in een andere rol.Kinderen van latere generaties hebben Bram van der Vlugt niet gekend van zijn rollen als acteur. Mijn verkiezing van Adrie van Oorschot als enige echte Sinterklaas is voor een groot deel ook bepaald door zijn stem en zijn uitstraling. Van die twee karakteristieken werd je bang en maakten je bang om meegenomen te worden in de zak naar Spanje. Dat hij tegelijkertijd lief en cadeautjes voor je had maakte dat je niet bang hoefde te zijn. Twee kanten van het Sinterklaasmes dat door ouders graag werd benut.
    In mijn latere leven heb ik zijn broer de uitgever Geert van Oorschot leren kennen: ook zo’n geweldige Zeeuwse bulderaar, en begreep het hout waar beiden uit waren gesneden.
    Als Adrie niet op zo’n fantastische wijze de Sint zou hebben neergezet, dan was de traditie nooit voortgezet en hadden zijn opvolgers geen kans en reden gehad om in datzelfde pak te kruipen. Hulde en een standbeeld voor Adrie van Oorschot!

Sluit aan bij het gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.