Meppel 2015

De intocht van Sinterklaas in 2015 vond op 14 november plaats in Meppel. De stoomboot komt op zijn zeereis naar Nederland in een dikke mist terecht. Om Sinterklaas toch naar Nederland te krijgen, besluiten twee Meppelers om de kerktoren als vuurtoren te gebruiken. Hiertoe maken ze een vuur bovenin de toren.

De mist verdwijnt echter vanzelf en het duurt niet lang voordat  Pakjesboot 12  de stad binnenvaart. VerslaggeverJeroen Kramer  en de burgemeester hebben dit echter niet in de gaten en varen hem met een andere stoomboot tegemoet. Als ze elkaar tegenkomen, stapt de goedheiligman met zijn gevolg over op deze kleinere boot en wordt hij door de stad gevaren richting zijn paard, dat verderop voor hem klaarstaat.

Echter hebben de twee Meppelers niks in de gaten; zij hebben inmiddels een vuur in de kerktoren gemaakt. De  Huispiet  ontdekt deze brand en komt direct in actie om de vlammen te blussen. Hierop beloont de Commissaris van de Koning de Huispiet met een typisch Drentse onderscheiding: een steen uit een hunebed.

Trivia

  • Dit is de eerste landelijke tv-intocht die in de provincie Drenthe wordt gehouden. Met deze intocht zijn alle Nederlandse provincies ten minste één keer aan de beurt geweest om een intocht te huisvesten.
  • Met deze intocht zet acteur  Erik van Muiswinkel  een bijzondere mijlpaal. Als  Hoofdpiet is hij het eerste castlid dat ten minste één intocht meemaakt in alle twaalf Nederlandse provincies. Op volgorde: Utrecht (Wijk bij Duurstede 1998), Gelderland (Hattem 1999, Zaltbommel 2002 en Harderwijk 2010), Noord-Brabant (Woudrichem 2000), Limburg (Maastricht 2001 en Roermond 2012), Overijssel (Zwolle 2003 en Kampen 2007), Noord-Holland (Alkmaar 2004), Friesland (Sneek 2005), Zeeland (Middelburg 2006), Flevoland (Almere 2008), Zuid-Holland (Schiedam 2009,Dordrecht 2011 en Gouda 2014), Groningen (Groningen 2013) en Drenthe (Meppel 2015)
  • Aan het einde van de uitzending krijgt opnameleider Tommy Byrne een speciale vermelding in de aftiteling voor 25 jaar trouwe dienst.

Start een gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.