Het paard van Sinterklaas

Amerigo is de naam die wij allemaal hebben gekend is een paard van Sinterklaas,

amerigo1Amerigo is het paard dat tussen 1990 en 2010 fungeerde als het paard van Sinterklaas, waar de Sint in Nederland de daken op berijdt en waar hij tijdens de jaarlijkse intocht op wordt verwelkomd. Volgens de traditie is het paard een schimmel, waartegen de rode tabberd van zijn berijder fraai afsteekt.

 

maar het paard vanaf 2011 heeft Sinterklaas andere paard genomen, omdat Amerigo na 21 trouwe dienstjaren op dertigjarige leeftijd met pensioen is gegaan, hij galop nu lekker vrij in het grootste weiland van Sinterklaas woning.

het andere paard heeft nog niet naam gekregen, daarom wordt hij nu “het paard” genoemd.

en vóór 1990 werd het paard van Sinterklaas meestal simpelweg “het paard van Sinterklaas” genoemd of “de schimmel“, hoewel Sinterklaas tijdens zijn landelijke intocht van 1986 in Zutphen de naam Jasper gebruikte voor zijn schimmel. In de jaren vijftig werd de schimmel wel aangeduid met de naam Bianca (onder meer in het televisieverslag van de intocht van Sint in Amsterdam uit 1959). Bianca is overigens Italiaans (niet Spaans) en betekent wit.

Tijdens de landelijke intocht in Elburg in 1990 werd de rol van het paard van Sinterklaas vertolkt door een politiepaard met de naam Amerigo, genoemd naar Amerigo Vespucci. Sinds deze intocht is de naam Amerigo algemeen ingeburgerd als verwijzing naar het paard van Sinterklaas.

Op 9 november 2011 werd bekend gemaakt dat Amerigo na 21 trouwe dienstjaren op dertigjarige leeftijd met pensioen is gegaan.

 

deze foto is Paard van Sint in 2011 en zal zo lang mogelijk blijven rondrijden met SinterklaasSintpaard2011

ook krijgen wij horen dat Amerigo, de naam die zal eeuwig blijven heilig, Amerigo, de enige echte paard van sinterklaas heeft eigen website www.echtepaardvansinterklaas.nl.

Start een gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.