de nieuwe intro/decor begint vanavond

https://www.facebook.com/dedovepieten/videos/1412403985443903/

Sinterklaasjournaal begint vanavond om 18:00 bij npo3….

wat er gaat gebeuren met de traditionele zwarte pieten?

Pieten van allerlei kleur, vanaf vanavond in het Sinterklaasjournaal. De makers willen niet voorop lopen in het Piet-debat.

Mondriaanpieten, witte pieten, roetpieten; het Sinterklaasjournaal, dat woensdagavond weer begint, komt zijn belofte na en brengt een breed scala aan alternatieven voor Zwarte Piet. In het kinderprogramma worden de traditionele zwarte pieten geassisteerd door nieuwe ‘toeristenpieten’ van diverse pluimage. De Vlogpiet maakt ondertussen korte filmpjes en zorgt zo dat er online ook wat te beleven valt.

Dat zegt althans Leon van der Zanden, die zelf de Vlogpiet speelt. Andere, anonieme bronnen bevestigen alleen dat er andersgekleurde pieten in het NTR-programma zullen optreden: „De kleur van piet is wel onderdeel van het verhaal.” Vrijwel niemand wil praten. Wat er precies gaat gebeuren, wordt met de groots mogelijke geheimzinnigheid omkleed.

Over de kleur van de pieten in het populaire kinderprogramma winden volwassenen zich nogal op. Is Zwarte Piet een mooie Nederlandse traditie die we moeten verdedigen, of een racistische karikatuur die we moeten afschaffen? Daarover wordt al zo’n vijf jaar hevig gestreden.

Het Sinterklaasjournaal is het middelpunt van die strijd omdat het tv-programma beeldbepalend is voor het Sinterklaasfeest, mede omdat het de nationale intocht uitzendt. De laatste jaren waren er steeds meer protesten en onrust bij de intocht. Dit jaar hebben voor- en tegenstanders van Zwarte Piet al aangekondigd te zullen protesteren bij de intocht in Maassluis, onder hen de extreem-rechtse Nederlandse Volksunie.

het was dit jaar al zo spannend voor de programmamakers. Twee jaar geleden nam het journaal een grote stap door roetveegpieten te introduceren: pieten met slechts een paar roetvegen. Maar editie 2015 beschouwden de anti-piet-activisten als een terugval: de sprekende rollen waren vrijwel alleen voor de zwarte pieten. De roetpieten deden slechts wat figuratie.

Start een gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.